8 Mayıs 2025 Perşembe


10:37   TÜRKIYE BAROLAR BIRLIĞINDEN, DIYARBAKıR`DA SALDıRıYA UĞRAYAN AVUKATA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "MESLEKTAŞıMıZA YÖNELEN BU CÜRETIN CEZASı EN AĞıR ŞEKILDE VERILMELIDIR"   10:32   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, `KENT KATıLıMı BULUŞMALARı`NA DEVAM EDIYOR   10:17   SILIFKE BELEDIYESI, ILÇE GENELINDE YOL YAPıM VE BAKıM ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   09:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN “4. ULUSLARARASı TARSUS FESTIVALI” IÇIN DEĞERLENDIRME TOPLANTıSı   09:26   TARSUS BELEDIYESI, "ORMANDA ŞENLIK" OYUNU ILE ÇOCUKLARA ÇEVRE BILINCI AŞıLıYOR   21:41   CHP`NIN BEYAZıT MITINGINE YURTTAŞLARDAN DESTEK: BU ADALETSIZLIĞIN BIR AN ÖNCE SONA ERMESINI ISTIYORUZ   21:39   CHP`LI AŞKıN GENÇ: DEVLET HER 1 LIRALıK FAIZ GELIRINE KARŞıLıK YAKLAŞıK 16 LIRA FAIZ ÖDEMESI YAPMAKTA   20:50   İBB CHP MECLIS GRUBU, SARAÇHANE`DEN BEYAZıT`A YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDI   20:03   ÖHD VE TUHADFED`DEN HASTA TUTUKLULARA ILIŞKIN ORTAK AÇıKLAMA: HAPISHANELERDE UYGULANAN AYRıMCı VE KEYFI UYGULAMALARA DERHAL SON VERILMELIDIR   19:34   SELÇUK ÖZDAĞ, SIYASI YASAKLARA ILIŞKIN HAZıRLADıĞı KANUN TEKLIFINI MECLIS`E SUNDU   19:23   ÖZGÜR ÇELIK: `BEYAZıT MEYDANı`NDA BOMBA IHBARı YAPıLDı` ŞEKLINDEKI IFADELER GERÇEĞI YANSıTMAMAKTADıR   19:10   SINAN ATEŞ SUIKASTıNDA IKINCI SORUŞTURMA… TAKIPSIZLIK KARARıNA ITIRAZ DA REDDEDILDI, AYM`YE BIREYSEL BAŞVURU YAPıLACAK   18:59   KARTALKAYA`DAKI OTEL YANGıNıNı ARAŞTıRMA KOMISYONU`NDA BOLU BELEDIYE BAŞKANı TANJU ÖZCAN KONUŞTU: BIR KURUM DA `SORUMLU BENIM KARDEŞIM` DESIN CESURCA, OLAY BELEDIYE SıNıRLARı IÇERISINDE OLSAYDı AYNı GÜN ISTIFA ETMIŞTIM   18:54   MURAT EMIR: SAYıN CUMHURBAŞKANı CUMHURBAŞKANLıĞı YOLUNDA TELEF OLACAK   18:34   ÖZGÜR ÖZEL: "SOKAKTA YÜRÜYEMEYENLERDEN DEĞILIZ"   17:49   ABB`DEN OSMAN GÖKÇEK`E YANıT: ``BIZ, HıRSıZA HıRSıZ OLDUĞUNU UNUTTURMAYACAĞıZ. ÇÜNKÜ UNUTULURSA, KENDINI ERDEM ABIDESI SANıR``   17:45   BTP SÖZCÜSÜ ÖNDER: “MUHALIF DÜŞÜNEN KIM VARSA HAPISLERE ATıLıYOR. HAKLARıNDA YÜZLERCE ŞIKAYET DOSYASı VERILMIŞ BELEDIYE BAŞKANLARıYLA ILGILI HIÇBIR IŞLEM YAPıLMıYOR"   17:23   AYM`NIN, HAYVANLARı KORUMA YASASı`NıN IPTAL ISTEMINI REDDETMESI... MURAT EMIR: "HALKıN IKTIDARıNı KURDUĞUMUZDA ILK ADıMLARıMıZDAN BIRI BU KATLIAM YASASıNı IPTAL ETMEK OLACAK"   17:20   TBMM KİT KOMISYONU... CHP`LI AKBULUT: "ULUSAL SÜT KONSEYI`NIN YEM FIYATLARıNı KONTROL EDEMEDIĞIMIZ SÜRECE HIÇBIR ANLAMı YOK"   17:14   TİP: "ANAYASA MAHKEMESI, YAŞAMı DEĞIL, IKTIDARı VE ŞIDDET POLITIKALARıNı SEÇTI"  
 
     
   

Türkiye Barolar Birliği: “Anayasa`nın evrensel ilkelerinden uzak bu düzenleme, yalnızca hayvanların değil, toplumun ortak adalet duygusunun da derin biçimde zedelenmesine neden olmuştur”


Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Sözcüsü Hülya Yalçın, ``Bu düzenlemelerin ardından ülkemiz, hak etmediği şekilde bir hayvan düşmanlığına, akıl almaz insanlık dışı cinayetlere toplu hayvan katliamlarına sahne olmuştur. Çok sayıda sokakta yaşayan hayvan ya doğrudan öldürülmüş ya da son derece yetersiz koşullara sahip toplama alanlarında ölüme terk edilmiştir`` dedi.

 

Tarih : 7 Mayıs 2025 Çarşamba 15:37   Okunma : 189

(ANKARA) -  Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Sözcüsü Hülya Yalçın, ``Bu düzenlemelerin ardından ülkemiz, hak etmediği şekilde bir hayvan düşmanlığına, akıl almaz insanlık dışı cinayetlere toplu hayvan katliamlarına sahne olmuştur. Çok sayıda sokakta yaşayan hayvan ya doğrudan öldürülmüş ya da son derece yetersiz koşullara sahip toplama alanlarında ölüme terk edilmiştir`` dedi.

Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Sözcüsü Hülya Yalçın, Aanayasa Mahkemlesi`nin (AYM) Hayvanları Koruma Kanunu`nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`un 16. maddesinin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açılan davayı görüşürken, mahkemenin önünde açıklama yaptı. Yalçın, şunları kaydetti:

``Söz konusu yasa ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu`nun temelini oluşturan `kısırlaştır, aşıla, yerine bırak` yaklaşımı terk edilmiş; bunun yerine, sokakta yaşayan hayvanların barınaklara kapatılmasının ve çeşitli gerekçelerle öldürülmesinin önü açılmıştır. Amacı yaşatmak olmayan bu düzenlemeyi izleyen süreçte yayımlanan 13.12.2024 tarihli Hayvanları Koruma Kanununa Dair Uygulama Yönetmeliği ile bu yaklaşım pekiştirilmiş, uygulamada ise telafisi imkânsız hak ihlallerine yol açılmıştır.

``Hayvanlara yönelik düşmanlık ve ayrımcılık adeta teşvik edilmiştir``

Bu düzenlemelerin ardından ülkemiz, hak etmediği şekilde bir hayvan düşmanlığına, akıl almaz insanlık dışı cinayetlere toplu hayvan katliamlarına sahne olmuştur. Çok sayıda sokakta yaşayan hayvan ya doğrudan öldürülmüş ya da son derece yetersiz koşullara sahip toplama alanlarında ölüme terk edilmiştir. Hayvanların yaşam hakkını yok sayan, kamusal vicdandan ve Anayasa`nın evrensel ilkelerinden uzak bu düzenleme, yalnızca hayvanların değil, toplumun ortak adalet duygusunun da derin biçimde zedelenmesine neden olmuştur. Sahiplenmeyi engelleyici hükümler getirilmiş, üretim ve satış özendirilmiş, hayvanlara yönelik düşmanlık ve ayrımcılık adeta teşvik edilmiştir. Türkiye Barolar Birliği olarak, hayvanların yaşam hakkının korunmasının yalnızca etik bir sorumluluk değil, aynı zamanda anayasal bir yükümlülük olduğuna olan inancımızla, 7527 sayılı yasanın iptali yönündeki görüşümüzü Anayasa Mahkemesi`ne mahkeme dostu (amicus curiae) sıfatıyla sunmuş bulunmaktayız. 

``Anayasa`nın ruhuna uygun bir karar verilmesini bekliyoruz``

İnsan ile hayvan arasında kurulmuş binlerce yıllık ortak yaşam kültürünün bir yansıması olan “yerinde yaşat” ilkesi; bilimsel, insani ve hukuki açıdan en makul ve sürdürülebilir yöntemdir. Bu ilkenin terk edilmesi; yalnızca hayvanların yaşam hakkı bakımından değil, toplumsal barış, kamu düzeni ve hukuk devleti ilkeleri açısından da ciddi riskler taşımaktadır. Bu nedenle, 7527 sayılı Kanunun Anayasa`ya açıkça aykırı olduğu ve iptalinin zorunlu bulunduğu kanaatindeyiz. Anayasa Mahkemesi`nin bu düzenlemeye ilişkin vereceği karar, yalnızca hukuki bir değerlendirme değil, aynı zamanda toplumsal vicdanı da doğrudan ilgilendiren tarihsel bir dönüm noktası olacaktır. Bu kapsamda, yaşama hakkını esas alan, kamu vicdanını gözeten ve Anayasa`nın ruhuna uygun bir karar verilmesini bekliyoruz.``

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA