5 Şubat 2026 Perşembe


01:45   MERSIN’DE GÜVEN MESAJı: İŞ DÜNYASı VE EMNIYET EL ELE   16:51   "SEPIYOLIT MADENI OCAĞı PROJESI’NE" KARŞı EYLEM... URUŞLULAR DERNEĞI BAŞKAN YARDıMCıSı KARATAŞ: "BEYPAZARı VE GÜDÜL OLARAK MADENCILERE VERILECEK BIR KARıŞ TOPRAĞıMıZ YOKTUR"   16:50   SURIYE VE RUSYA ASKERI IŞ BIRLIĞI ÜZERINE GÖRÜŞTÜ   16:49   SÜREÇ KOMISYONUNDA "ORTAK RAPOR" TOPLANTıSı... MURAT EMIR: "ATıLMASı GEREKEN ADıMLARLA ILGILI BÜYÜK ORANDA GÖRÜŞ BIRLIĞI OLDUĞUNU SÖYLEYEBILIRIM"   16:49   CHP’LI BAŞARıR’DAN EPSTEIN BELGELERINE ILIŞKIN TBMM’YE ÇAĞRı: "TBMM BU OLAYA EL ATARAK, BU OLAYLA ILGILI MESAJLARıNı VEREREK TÜM DÜNYAYA SES OLMALıDıR"   15:29   TOROSLAR’ıN DOĞAL YAŞAM ALANı HAYVANSEVERLERDEN TAM NOT ALDı   14:54   ÖNDER AKSAKAL: "SDG/YPG’NIN KENDINI FESHETMEDIĞINI SÖYLEYEBILIYORUZ"   14:53   TOKİ MAĞDURU VATANDAŞTAN ÖZGÜR ÖZEL’E: "BIZIMLE OLUN, YARDıMCı OLUN. NEYE IMZA ATTıĞıMıZı BILELIM"   14:51   İYİ PARTI GRUP TOPLANTıSı... DERVIŞOĞLU: "ANADOLU HUZURA, BINLERCE TÜRK’ÜN, KÜRT’ÜN VE BEBEKLERIN KATILI İMRALı CANISI, UMUDA DEĞIL, MEZARA KAVUŞUNCAYA KADAR BIZ BURADAYıZ"   14:50   6 ŞUBAT DEPREMLERININ ÜÇÜNCÜ YıLı… KAHRAMANMARAŞ’TA EĞITIMDE YAŞANAN SORUNLAR DEVAM EDIYOR   12:20   JEOLOJI MÜHENDISLERI’NDEN 6 ŞUBAT’ıN 3. YıLıNDA SERT UYARı: “BU BIR KADER DEĞIL, YÖNETIM KRIZI”   11:54   BAŞKAN BOLTAÇ’TAN EMEKLILERE GÜÇLÜ MESAJ: “ONURLARıNı KORUYARAK YANLARıNDA OLACAĞıZ”   11:51   DILEK İMAMOĞLU’NDAN SERT TEPKI: “AILEMI SIYASI HESAPLARA ALET ETMEYIN!”   10:10   TARSUS’TA ÜRETICININ YOLU YENILENDI: KARABUCAK CADDESI ASFALTLANDı, ULAŞıM NEFES ALDı   10:05   ANAMUR’DA DERS SEÇIMI MANEVI KAZANCA DÖNÜŞTÜ: KUR’AN-ı KERIM HEDIYESIYLE ANLAMLı BULUŞMA   09:22   GENÇ İŞSIZLIĞINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI: AKDENIZ’DE “GENÇ ADıMLAR KARIYER YOLU” BAŞLADı   09:19   MERSIN ROMAN ÖDÜLÜ’NDE REKOR BAŞVURU: 140 ESER ARASıNDAN “HALEP YOLU” BIRINCI SEÇILDI   01:10   “GROSERI’DEN RAMAZAN’A ÖZEL İFTAR: ALıŞVERIŞI BIRLIK SOFRASıNA TAŞıYOR”   16:06   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL’DEN EPSTEIN BELGELERINDE ADı GEÇEN MÜCAHIT ÖREN’E TEPKI: LAYıĞıNı BULACAKSıN IFTIRACı   16:05   MUSTAFA DESTICI’DEN, EPSTEIN OLAYıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "ÇOCUKLARA DOKUNANıN YAŞAMA HAKKı OLMAMALıDıR"  
 
     
   

Ediz Ün: "Mısır ithalatı durdurulmazsa üretici ezilir, Türkiye kaybeder"


Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye’de mısır hasadının başlamasına sayılı günler kala hükümete seslenerek, mısır ithalatına derhal kota getirilmesi çağrısında bulundu. Ün, yüksek gıda enflasyonu karşısında AKP’nin çözümü yine ithalatta aradığını, bu anlayışın üreticiyi bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

 

Tarih : 1 Temmuz 2025 Salı 09:54   Okunma : 341

Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye’de mısır hasadının başlamasına sayılı günler kala hükümete seslenerek, mısır ithalatına derhal kota getirilmesi çağrısında bulundu. Ün, yüksek gıda enflasyonu karşısında AKP’nin çözümü yine ithalatta aradığını, bu anlayışın üreticiyi bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

Türkiye’de yıllık mısır üretiminin 8,5 milyon ton olduğunu hatırlatan Ediz Ün, bu üretimin büyük kısmının özellikle kanatlı hayvancılıkta, yani tavukçuluk sektöründe kullanıldığını belirtti. Ancak hükümetin yerli üreticiyi korumak yerine her seferinde ithalata sarıldığını vurguladı: “Et ve yumurta fiyatları artıyor diye çözüm yine ithalatta arandı. Geçen yıl 1 milyon tonluk ithalat kotasıyla başlayan ve devam eden süreç, ülkemizi mısırla doldurdu. 2023 yılında toplamda 4 milyon ton mısır ithal edildi. Bu yıl ise sadece ilk beş ayda 2,5 milyon tona ulaşıldı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artış demek. Haziran ithalatları da eklenirse, yılın ilk yarısında 3 milyon tonu geçmiş durumdayız. Bu tablo kabul edilemez.”

“Depolar dolu, tüccar alım yapmayacak”

Ediz Ün’e göre en büyük tehlike, yerli üreticinin elindeki mısırın hasat döneminde değer bulamayacak olması: “Önümüzdeki haftalarda Türkiye genelinde mısır hasadı başlayacak. Ancak depolar ithal ürünlerle dolu. Tüccar alım yapmayacak, fiyatlar dip yapacak. Bu, doğrudan üreticinin emeğinin hiçe sayılmasıdır. Üretici kaybederse, Türkiye kaybeder.”

“İthalat, tavuk etinde fiyatları düşürdü ama yumurtada işe yaramadı”

Ün, ithalatın beklenen etkiyi de yaratmadığını ifade etti. Tavuk etinde sınırlı bir fiyat düşüşü görülse de yumurta fiyatlarında herhangi bir iyileşme sağlanamadığını belirtti: “Yüksek gıda enflasyonu karşısında AKP’nin aklına gelen tek çözüm ithalat. Oysa bu model üreticiyi sadece tedirgin ediyor. Geçen yıl TMO alım fiyatlarını açıklamadı. Bu yıl da tatmin edici bir fiyat vermeyeceği, TMO’nun elindeki mısırları 11 bin liradan satışa çıkarmasından belli oluyor. Serbest piyasada fiyat 12 bin lirayı gördü. Üstelik İran-İsrail savaşı gibi jeopolitik riskler yüzünden girdi maliyetleri de artmışken, üreticiyi koruyacak politikalar değil, ithalat tercih ediliyor.”

“39 milyon ton mısır ithalatına 9 milyar dolar verdik, çözüm olmadı”

AKP iktidarının son 22 yılında toplam 39 milyon ton mısır ithalatına 9 milyar dolardan fazla kaynak aktardığını hatırlatan Ün, bu paranın yerli üreticiye destek için kullanılsaydı, Türkiye’nin bugün kendi kendine yeten bir üretim gücüne kavuşacağını vurguladı: “Bu yıl alınacak her karar, gelecek yılın üretimini etkileyecek. Ben bir yıldır uyarıyorum: Bu kadar yoğun ithalat ülke çiftçisine zarar verir. Ama AKP ve Saray, ithalat sevdasından vazgeçmiyor.”

“Hasat bitene kadar ithalatı durdurun!”

Ün, hükümete son kez açık çağrıda bulundu: “Eğer gerçekten bu ülkeyi, bu toprağın emeğini ve çiftçimizi önemsiyorsanız; 1 Ağustos’ta yeniden yürürlüğe girecek olan %130 gümrük vergisini şimdiden devreye alın. Zaten verilen 1 milyon tonluk gümrüksüz ithalat kotası da dolmuş durumda. Artık yeni bir karar alın ve en azından hasat sezonu sonuna kadar ithalatı tamamen durdurun. Çiftçimiz biraz nefes alsın, bu zor günlerde üreticinin yanında durmanın tam zamanı.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA