16 Nisan 2024 Salı


17:53   YENİDEN REFAH PARTİSİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SUAT KILIÇ: “SEÇMEN VE SİYASİ PARTİLER OLARAK YSK`YA OLAN GÜVENİMİZİ YİTİRMEK İSTEMİYORUZ”   17:27   YSK, SEÇİMLERİN 7 YERDE YENİDEN YAPILMASINI KARARLAŞTIRDI   17:04   VAHAP SEÇER`DEN İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARINA ZİYARET   16:46   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER`İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ   16:07   YSK`DAN 2 İL İLE 18 İLÇE VE BELDEDE YEREL SEÇİMLERLE İLGİLİ RET KARARI   15:58   ÖZGÜR ÖZEL: "HATAY HALKININ İRADESİNE SAHİP ÇIKMAYA BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"   14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL: “RECEP TAYYİP ERDOĞAN İŞ BİLMEZLİĞİ, İNADI SONUCU MALİYETİ HEPİMİZE ÖDETMİŞTİR” (2)   14:28   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI HATİMOĞULLARI: ``31 MART`TA DEM PARTİ`NİN SEÇİM STRATEJİSİ KAZANDI``   14:23   ÖZGÜR ÖZEL: "BİZE DÜŞEN FİLİSTİN DAVASINA SAHİP ÇIKMAKTIR" (1)   13:30   TİCARET BAKANLIĞI`NDAN YALANLAMA: "İSRAİL İLE İHRACAT KISITLAMASINA TABİ OLAN 54 ÜRÜN GRUBUNDAKİ 1019 ÜRÜNE, 9 NİSAN`DAN İTİBAREN GÜMRÜKLERİMİZDE İHRACAT TESCİL İŞLEMİ KESİNLİKLE YAPILMAMAKTADIR"   13:14   DİSK, KESK, TMMOB, TTB VE TDB`DEN ORTAK AÇIKLAMA: 1 MAYIS`TA TAKSİM`DE OLACAĞIZ   12:25   DEVLET BAHÇELİ: "BUGÜN ŞIMARANLARIN YARIN MİLLETTEN ŞAMARI YEMELERİ MUKADDERDİR"   12:18   CAN ATALAY`DAN DEPREM KAYIPLARI İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI   12:05   MSB: "GARA BÖLGESİNDE 5 PKK`LI TERÖRİST DAHA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:54   SANCAKTEPE BELEDİYESİ’NİN BORÇ TABLOSU BELEDİYE BİNASINA ASILDI   11:37   GAZETECİLER CEMİYETİ GENÇ GAZETECİLERE YÖNELİK EĞİTİM KAMPI DÜZENLİYOR   10:59   SEYİT TORUN, BAKAN TEKİN`E İLKÜVEZ ERKEK ÖĞRENCİ YURDUNU SORDU   10:20   MURAT EMİR, İŞSİZ GENÇLERDEN SAĞLIK PRİMİ ALINMASINI ELEŞTİRDİ   09:50   TÜRKİYE`NİN "KİŞİ BAŞINA EN ÇOK BORÇ DÜŞEN BELEDİYESİ" ANKARA`DA   09:28   ALİ YERLİKAYA: "KIRMIZI VE SARI BÜLTENLE ARANAN NURLAN ZHARIMBETOV, `MAHZEN-27` OPERASYONUYLA YAKALANDI"  
 
     
   

“ÖZEL SEKTÖR FİNANSMAN KANALLARININ AÇILMASINI BEKLİYOR”


Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü TÜRKONFED’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, işletme sermayesi ihtiyacı giderek artan KOBİ’lerin, başta emtia olmak üzere girdi maliyetlerindeki yükselme ve finansmana erişimdeki sıkıntılar nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Sönmez,“Yüksek enflasyon, yüksek kur ve faiz sarmalında, özel sektörün tedarik ve finansman süreçlerini sürdürülebilir yönetmesi çok daha önemli bir hale geldi. Bizler ülkemiz için çalışan ve değer yaratan iş insanlarıyız. Bu noktada kördüğümü çözecek hamle, özel sektöre, üretim odaklı bir ekonomi için uygun koşullarda finansmana erişim kanallarını açmaktır” dedi. Anadolu’yu kalkınmanın itici gücü yapacaklarını anlatanSönmez, 2-3 Aralık tarihlerinde, Türkiye’nin dört bir yanından 350 iş insanı ve kanaat önderinin katılacağı 24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’ni Adana’da gerçekleştireceklerini açıkladı.

 

Tarih : 3 Ağustos 2022 Çarşamba 16:52   Okunma : 310

Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü TÜRKONFED’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, işletme sermayesi ihtiyacı giderek artan KOBİ’lerin, başta emtia olmak üzere girdi maliyetlerindeki yükselme ve finansmana erişimdeki sıkıntılar nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Sönmez,“Yüksek enflasyon, yüksek kur ve faiz sarmalında, özel sektörün tedarik ve finansman süreçlerini sürdürülebilir yönetmesi çok daha önemli bir hale geldi. Bizler ülkemiz için çalışan ve değer yaratan iş insanlarıyız. Bu noktada kördüğümü çözecek hamle, özel sektöre, üretim odaklı bir ekonomi için uygun koşullarda finansmana erişim kanallarını açmaktır” dedi.

Anadolu’yu kalkınmanın itici gücü yapacaklarını anlatanSönmez, 2-3 Aralık tarihlerinde, Türkiye’nin dört bir yanından 350 iş insanı ve kanaat önderinin katılacağı 24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’ni Adana’da gerçekleştireceklerini açıkladı.

Çatısı altında 30 federasyon ve 286 dernek üzerinden 50 bini aşkın şirketin bulunduğu Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez,29 Mart 2022’de oy birliğiyle seçildiği TÜRKONFED’de dört ayda yapılan çalışmaları, yeni dönem hedeflerini, ‘dijital’, ‘yeşil’ ve ‘toplumsal’ dönüşümü kapsayan 3D vizyonlarını, ekonomideki güncel gelişmeleri ve ‘Türkiye Hayali’ni anlattı. Adana’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Sönmez, hedeflerinin Anadolu’yu kalkınmanın itici gücü yapmak olduğunu söyledi.

“Enflasyonla mücadeleyi ekonomi biliminin kurallarıyla yapmalıyız”

Toplantıda dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sönmez, enflasyon ile mücadelenin bilimsel kurallar çerçevesinde önceliklendirilmesinin ve ekonomideki belirsizliklerin kalkmasının gerekliliğine dikkat çekti. Sönmez, “İş dünyamız döviz kuru ve yüksek enflasyondan kaynaklı çifte bir yükü omuzlamış durumda. Özellikle doğal gaz ve elektriğe yıl içinde gelen yüksek zamlar, işletmelerin maliyetlerini ciddi ölçüde etkiliyor.İşletme sermayesi ihtiyacı giderek artan KOBİ’lerimiz, başta emtia olmak üzere girdi maliyetlerindekiyükselme ve finansmana erişimdeki sıkıntılar nedeniyle ciddi zorluklar yaşıyor. Tüm bu zorlu ve olumsuz tabloya rağmen iş dünyamız yatırım inancını kaybetmemiş olsa da bu durumun sürdürülebilir olması için ekonomide istikrarın sağlanmasına, yatırım iklimini güçlendirecek politikalara ihtiyacımız var. Rekabetçilikte sanayi odaklı, üretim odaklı yeni bir hikâye yaratmalıyız” dedi.

‘Üretim maliyetleri ve tedarik’, ‘yüksek enflasyon ve satın alma gücü’, ‘savaşın ihracat pazarlarına etkisi’ ile ‘finansmana erişim ve kur artışı’nın, özel sektörün 2022 yılında karşısına çıkan dört temel sorunu oluşturduğunu hatırlatan Sönmez,şunları söyledi; “Ekonomimizin yaşadığı belirsizliği artırmanın kimseye bir faydası yok. Artık büyümeden ziyade kalkınma odaklı bir ekonomik modele geçmemiz gerektiğine inanıyoruz. Yüksek enflasyonun da bir kalkınma sorunu olduğunu düşünüyoruz.”

“Üretim için yapılan stok ile manipülasyon odaklı stokçuluk ayrı değerlendirilmelidir”

“Özel sektör, kalkınmanın destekçisi yani ortağıdır. Hükümetimizin ve ekonomi yönetimimizinözel sektörü ortak olarak görmesi gerekiyor” diyen Sönmez şöyle devam etti; “Dolayısıyla özel sektörün üretimde devamlılık sağlayabilmek adına gerçekleştirdiği stok mantığını, piyasada fiyat yükseltme ve manipülasyon odaklı stokçuluk anlayışından ayırmak ve öyle değerlendirmek daha uygun olacaktır.”

“Finansmana erişebilen işletmeler üretim, yatırım ve istihdama destek verebilir”

Yüksek enflasyon, yüksek kur ve faiz sarmalında özel sektörün tedarik ve finansman süreçlerinisürdürülebilir yönetmesinin çok daha önemli bir hale geldiğini vurgulayan Sönmez, “Bizler ülkemiz için çalışan ve değer yaratan iş insanlarıyız. Bu noktada kördüğümü çözecek hamlenin, özel sektöre üretim odaklı bir ekonomi için uygun koşullarda finansmana erişim kanallarını açılması olduğunu düşünüyoruz.Böyle dönemlerde tüm kesimler olarak enerjimizi işbirliği ve diyalog kanalları ile finansman kanallarının açık tutulmasına harcamamız gerekiyor.Bunu yapabilirsek sorunlarımızı da hep birlikte ortak akıl ve ortak vizyon ile ekonominin kuralları içinde çözebiliriz” diye konuştu.

Politika faizi yüzde 14 olsa da ticarette ve bankacılıkta faizlerin yüzde 30-35 olduğunu, rotatif kredilerin ise yüzde 50 bandına yaklaştığını vurgulayan Sönmez, şöyle devam etti; “Döviz kredi maliyetleri dolar ve Euro’da uzun vadelerde yüzde 10’ların üzerine çıktı. KOBİ’lerin krediye erişim kanalları artık kapandı. Bu maliyetlerden alınan kredilerin geri ödenmesinde de sıkıntılar yaşanacaktır. KGF destekli 150 milyar TL’lik paket açıklansa da henüz işleme alınmadığı için işletmelerimizin bu yöndeki beklentileri devam ediyor. Böyle bir dönemde kredi musluklarının bırakın kapanmasını kısılması dahi ekonomide çarkları yavaşlatan bir süreci başlatabilir. Dolayısıyla işletmelerimiz finansmana ne kadar uygun şartlarda ve ne kadar kolay erişebilirse üretime, yatırıma ve istihdama da aynı oranda destek verebilir.”

“Hukuk yoksa ekonomi yok”

Ülke risk priminin yüksek olduğunu hatırlatan Sönmez, faiz-kur-enflasyon sarmalından kurtulmanın ve riskleri düşürmenin yolunun hukuktan geçtiğini vurguladı. “Hukuk yoksa ekonomi yok. Adalet yoksa güven yok. Fikir ve ifade özgürlüğü yoksa girişimcilik, yenilik ve gelişme yok. O nedenleenflasyon dahil yapısal sorunlarımızla mücadelenin yolu, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığından geçiyor” diyen Sönmez, şunları ifade etti;“Ekonomi iklimi; üretimi, yatırımı ve istihdamı üç eksende besliyor: Güven, istikrar ve öngörülebilirlik... Halihazırda bu üç eksene en çok hasar veren unsur ülkemizin yatırımcılar nezdindeki risk algısıdır. 850-900 bandında olan CDS, 2008 yılındaki seviyenin üzerinde.Bu durum yatırımcıların iştahını kapatırken, işletmelerimizin de uluslararası fonlara ve kredi imkanlarına yüksek faizler ile ulaşmasına neden oluyor. Para ve maliye politikaları ile yürüyeceğimiz yolu yürüdük.Artık köklü yapısal reformlar ile güven, istikrar ve öngörülebilirliği sağlamamız gerekiyor.”  

“Kalkınmanın yolu Anadolu’dan geçiyor”

TÜRKONFED’in yeni döneminde rotanın daha güçlü şekilde Anadolu olacağını anlatan Sönmez, “Küresel arenadaki zorlukların yanı sıra içeride yapısal sıkıntılar yaşadığımız bu dönemde ülke olarak iki önemli fırsatımız var: Esnek, krizler karşısında bağışıklık sistemi güçlü olan iş dünyamız ve Anadolu’daki üretim gücümüz…Biz yerelden ulusala ve küresele uzanan kalkınma yolunun Anadolu’dan geçtiğine inanıyoruz. Rotamız geçmişte de Anadolu’ydu, yeni dönemde daha da güçlü bir şekilde yine Anadolu olacak. Bu yaklaşımla Anadolu’nun sesini, üretim gücünü, iş yapma kültürünü daha fazla ön plana çıkaracak, iş dünyasının kapasitesini geliştirecek projelere odaklanacağız.Çünkü dünyanın Türkiye’ye, Türkiye’nin ise Anadolu’nun bağrında saklı olan kadim üretim ve dayanışma kültürüne ihtiyacı var” dedi.

“Anadolu’nun kalkınma dinamiklerini, Anadolu iş insanının rekabetçilik gücünü Türkiye Hayalimize ulaşacak politika ve aksiyonlara dönüştürmek için çalışıyoruz” diyen Sönmez, yıl sonuna kadar 60 kentte; proje, eğitim ve mentorluk çalışmaları ile aktif olarak sahada yer alacaklarının da altını çizdi.

“Kanaat önderleri ve iş insanları Adana’da buluşacak”

TÜRKONFED’in 24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’ni Adana’da gerçekleştireceklerini açıklayan Sönmez, “Lojistik altyapısı ile ülkemizin önemli bir ticaret kapısı, ihracattaki dışa açılan yüzümüz olan Adana ve Mersin’in özellikle tarım ve enerjide önemli bir bölgesel çekim merkezi olma potansiyeli ile Çukurova iş dünyasının üretim ve yatırım motivasyonu bu kararımızda etkili oldu. TÜRKONFED’in ‘Hayalimizdeki Türkiye’ vizyonu çerçevesinde Anadolu’yu kalkınmanın itici gücü yapmak için çıktığımız yolda, Adana ve Mersinimiz yani Çukurova kilit önemde” diye konuştu.

Zirvenin, TÜRKONFED üye federasyonu ÇUKUROVASİFED’in desteği ve üye derneği ADSİAD’ın ev sahipliğinde, Çukurova’nın ortak aklını oluşturan kentin tüm aktörlerinin katılımıyla gerçekleşeceğini belirten Sönmez şunları aktardı; “Katılımcı ve kapsayıcı iş birlikleri ile bölgemiz ve ülkemiz için değer yaratmak en önemli hedefimiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken ülkemizin dönüşümde sürdürülebilirliğini;‘Yeni Dönem, Yeni Ufuklar’a yelken açan ‘Hayalimizdeki Türkiye’yi de zirvemizin önemli temaları arasına ekleyerek, yerelden ulusala Çukurova iş dünyamızın da katkısı ile hep birlikte artı değere dönüştüreceğiz.Bu zirvenin Adana’da gerçekleştirilecek olması hemşehrisi olmaktan gurur duyduğum kentimiz için üzerimizdeki sorumlulukları bir kat daha artırdı.”

“Adana ve Mersin’in birlikte kalkınması Türkiye’nin ekonomisine ivme kazandırır”

Zirvenin, Çukurova’nın potansiyeline sunacağı katkılara ve bölgenin sorunlarına yönelik çözüm önerilerine değinen TÜRKONFED Başkanı Sönmez, şöyle devam etti; “Zirvemiz Çukurova’nın potansiyelini, Adana ve Mersin ile harekete geçirmemiz için önemli bir sinerji yaratacak. Çukurova Bölgesi, yapı olarak tıkanan Marmara Bölgesi’nin alternatifi konumundadır. Özellikle Adana ve Mersin’in birlikte kalkınması, Türkiye’nin ekonomisine de yeni bir ivme kazandırır.”

3 Aralık’ta düzenlenecek zirveye Türkiye’nin dört bir yanından 350 iş insanının katılmasını hedeflediklerini söyleyen Sönmez, TÜSİAD ve TÜRKONFED’in önceki dönem başkanları ile birlikte üye federasyon ve dernek başkanlarının da katılacağını, yerel ve bölgesel kent aktörlerinin, iş dünyasının ve sivil toplumun da katılımı ile kapsayıcı bir iş birliği sürecini de başlatacaklarını vurguladı. Sönmez, “TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın da katılacağı zirve, iş dünyasının kalbinin Adana’da attığı, katma değer yaratacak bir etkinlik olacak. Karşılıklı iletişimi, iş ilişkilerini geliştirmek, yeni iş olanakları yaratmak,Çukurova’nın potansiyelini artırmak için çok önemli bir avantajsağlayacak.Sonuçta kazanan Adana, Mersin ve Türkiye olacak” dedi.

Başkanlardan geniş katılım

Toplantıda ÇUKUROVASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış ve ADSİAD Başkanı Vedat Gizer de Çukurova’nın potansiyeline değinirken, TÜRKONFED’in 24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nin Adana’da yapılacak olmasının bölge için çok önemli olduğuna dikkat çekti. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yiğit Savcı ve TÜRKONFED Genel Sekreteri Arda Batu’nun da yer aldığı toplantıya ayrıca TÜRKONFED’in Adana ve Mersin’deki üyesi derneklerini temsilenGİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı, İŞKAD Başkanı Berman Mantı, MERYAD Başkanı Coşkun Doğmuş, MİODER Başkanı Gül Akyürek Balta, TISİAD Başkanı Mehmet Salih Çelik ve ADANAGİAD Genel Sekreteri Zeynep Madenci katılım gösterdi.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA