27 Ağustos 2025 Çarşamba


16:10   ULUSLARARASı AF ÖRGÜTÜ: “İSRAIL’IN, GÜNEY LÜBNAN’DAKI TAHRIBATı SAVAŞ SUÇU NITELIĞINDE”   16:08   MEMUR ZAMMıNDA DÜĞÜM: ORANLAR BELLI OLDU, KRIZ ÇıKTı   14:56   İSRAIL’IN GAZZE HASTANESI’NE SALDıRıSıNA DÜNYADAN TEPKI   14:52   MÜCAHIT BIRINCI’NIN IFADESININ ALıNMASı IÇIN İSTANBUL EMNIYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE MÜZEKKERE YAZıLDı   14:34   TRUMP, FED YÖNETICISI LISA COOK’U GÖREVDEN ALDı   11:48   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINE MÜJDE   10:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLERE TAM DESTEK: YENI EĞITIM DÖNEMINDE HIZMETLER ZIRVEYE TAŞıYOR   10:33   AKDENIZ’DE RISK YARATAN METRUK YAPıLARLA MÜCADELE SÜRÜYOR   10:22   TARIHE SAYGı, UMUDA YÜRÜYÜŞ: ÖZGÜR ÖZEL, KOCATEPE’DE GÜN DOĞUMUNU SELAMLADı   10:03   MESKİ’DEN HARFILLI’YE HAYAT VEREN YATıRıM: KESINTISIZ İÇME SUYU ARTıK MÜMKÜN   16:36   CHP GRUP BAŞKANVEKILI ALI MAHIR BAŞARıR: "YARGıDA SUSURLUK VAKASı ORTAYA ÇıKMıŞTıR"   16:33   İYİ PARTI’DE KURULTAY SÜRECI BAŞLıYOR...   15:02   SON DAKİKA! CHP’LI GÖLE BELEDIYE BAŞKANı BUDAK, PARTISINDEN ISTIFA ETTI   13:12   TOROSLAR’DA YOL ATAĞı SÜRÜYOR    13:03   EKREM İMAMOĞLU’NDAN "KUR KORUMALı MEVDUAT" YORUMU   13:01   MERHUM FERDI ZEYREK’IN KıZı NEHIR ZEYREK, YEDITEPE ÜNIVERSITESI MIMARLıK FAKÜLTESI’NI KAZANDı   12:58   DıŞIŞLERI BAKANı FIDAN: “İSRAIL EĞER DURDURULAMAZSA ORTA DOĞU VE ÖTESINDE ÇOK BÜYÜK SORUNLARı BERABERINDE GETIRECEKTIR”   11:17   VERIMLI TOPRAK, GÜÇLÜ ÜRETIM: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN TARıMA BILIMSEL DESTEK   20:30   SEÇER’DEN SILIVRI ZIYARETI: “BELEDIYE BAŞKANLARıMıZ MAHKEME KARŞıSıNA ÇıKMALı, ŞEHIRLERINE DÖNMELI”   18:50   TARSUS BELEDIYESI’NDEN KıRSALA STRATEJIK DOKUNUŞ: KOÇÖMERLI’DE 10 KILOMETRELIK ÜRETIM YOLU YENILENDI  
 
     
   

CHP’li Dinçer, Tarım ve Orman Bakanı’na Aksıfat Sulama Projesi’ni Sordu


Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Erdemli-Silifke için yaşamsal öneme sahip projelerden biri olan Aksıfat Sulama Projesi 11 Aralık 2013 temelinin atıldığına dikkat çekerek, 3.35 milyara mal olacak projenin, 2024 yılında ayrılan 150 milyon TL ödenekle 2027 yılında nasıl tamamlanacağını soran Dinçer, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

Tarih : 16 Temmuz 2024 Salı 15:46   Okunma : 3492

Soru önergesinde Dinçer, “Mersin İlinin, Silifke İlçesin de Toroslardan süzülerek Akdeniz’e servet akan Lamas Çayı üzerine Aksıfat Barajı 11 Aralık 2013 yılında temeli atılmıştır. Burada depolanacak, yaklaşık 61 milyon metreküp su ile 67 bin 520 dekar tarımsal arazinin sulanması sağlanacak ve böylece sadece tarımsal ekonomiye yıllık 571milyon TL katkı sağlanacaktır.

Ayrıca depolanacak su ile Silifke ve Erdemli ilçelerine bağlı; 9 farklı mahallesinin Kumkuyu, Limonlu, Kocahasanlı, Kızkalesi, Ayaş, Narlıkuyu, Esenpınar, Kayacı ve Uzuncaburç yıllık 8,3 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlanacaktır.

Aksıfat Barajı, enerji faydası ile Türkiye Yüzyılı’na yaraşan projeler arasında kendisine önemli bir yer edinmektedir.2,25MW kurulu gücüne sahip Aksıfat HES sayesinde, yıllık ortalama 8.100.000KWh enerji üretilmesi planlanmakta, bunu somutlaştıracak olursak, burada üretilen enerji ile elektrik enerjisi ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 15 Milyon TL katkı sağlayacaktır.” İfadelerini kullandı.

Dinçer, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1 - Aksıfat Sulama Projesi’nin 3 milyar 334 milyon 923bin 445 TL maliyetle bitirilmesi düşünülürken proje için bugüne kadar 484 milyon 467 bin 171 TL harcanmış, 2024 yılı için 150 milyon TL ayrılmıştır. Geride kalan 11 yılda harcanan para toplam bütçenin yüzde 14’ü kadardır. Proje için 2024 bütçesinde ayrılan para ise kalan giderlerin yüzde 5’i kadardır. Bu maliyet ve düzensiz gider hesaplamasını nasıl açıklayabilirsiniz?

2- Bölge için önemi çok büyük olan Aksıfat Barajı’nı projede belirttiğiniz 2027 yılında eksiksiz faaliyete geçirmeyi düşünüyor musunuz?

3- Alınan yatırım tasarruflarından Aksıfat Barajı da etkilenecek mi, konu hakkında net açıklama yapabilir misiniz?

4- Bu projelerin tamamlanması halinde çiftçi açısından girdi maliyetinde ciddi oranda düşüş olacaktır.    Bu durum tarımda enflasyonu düşürecek midir? Bu konuda  net açıklama yapabilir misiniz ?






Paylaş :
Etiketler :  CHP, Talat Dinçer, Mersin

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA